Bilgisayar sorunları nasıl tespit edilir, bilgisayar arızalarını bulma programları ve çalışması detaylı anlatım. Sisteminizde virüs ve malware’ler için tarama yapıp temizledikten sonra donanımlarınız da neler olup bittiğine göz atmanız gerekiyor. Bunun için donanımların baş belası olan sıcaklığı takip etmek, donanım uyumunu kontrol etmek ve Windows işletim sisteminizle donanımların driverlarının kontrolünü yapmanız gerekiyor. Zarar görmüş sistem dosyaları da bilgisayarınızda arızalara neden olur. Özellikle mavi ekran hataları olarak bilinen bu hatalar kullanıcıyı adeta çileden çıkartır.
CPU-Z Portable
Windows işlemci ve bellek bilgisi gösteren CPU-Z Portable (http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html) bilgisayarınızda çalışan bileşenlerle ilgili gerçek zamanlı bilgilere ulaşabilmenizi sağlıyor, bileşenlerin sıcaklıklarından sürücülerin durumuna kadar (Tools’a tıklayın ve “Check for Driver Updates” butonunu kullanın) bazı yararlı bilgileri başarılı bir arayüzde sunuyor. “Tools” menüsünden “Save Report as ,TXT” seçeneğine tıklayın ve raporu USB belleğinize kaydedin veya yazıcıdan çıktısını alın. Rapordan muhtemel sorunlu ve değiştirmeniz gereken bileşen konusunda fikir edinebilirsiniz. Referans için bir kopyasını PC sahibine de bırakmanızda fayda var. CPU-Z indirme sayfasında reklam butonları kaynaklı başka bir şey indirmemek için yalnızca mor renkteki “Download Now!” butonuna tıkladığınızdan emin olun. ZIP dosyasını USB belleğinize genişletin ve işletim sistemine bağlı olarak 32-bit veya 64-bit EXE dosyasına çift tıklayarak çalıştırın.
Speccy
Sistem bilgisi programı Speccy’nin taşınabilir versiyonu (https://www.piriform.com/speccy/download bağlantısına erişildiğinde indirmenin otomatik olarak başlatıldığını hatırlatalım) CPU-Z’den daha az detaylı fakat daha kolay anlaşılabilir bir rapor sunuyor. Yazılımın güncel sürümü bilgisayarınızın MAC adresini de öğrenme imkanı veriyor.
Memtest86+
Sistem belleği test etme ve sorun belirleme programı Memtest86+ aracının yeni USB otomatik kurulabilir versiyonu (www.memtest.org adresine erişin ve aşağı kısımdaki “Download Auto installer for USB Key” butonuna tıklayın) PC’nin RAM modüllerini test etmek için kullanılabiliyor. Aracı çalıştırmak oldukça kolay fakat yapılandırılması Speccy ve CPU-Z araçlarına kıyasla biraz daha komplike. EXE dosyası aslında bir yükleme aracı, fakat yazılımı yalnızca bir USB belleğe yükleme seçeneği sunuyor. USB belleğinizi takın, elinizdeki EXE dosyasına çift tıklayın, “Select your USB Flash Orive” seçeneğini açın, listeden USB belleğinizi seçin ve Memtest’i USB belleğinize yüklemek için “Create” butonuna tıklayın, araç herhangi bir bilgisayarda kullanılmak üzere hazırlanacaktır.