Bilgisayar neden kilitlenir? Bilgisayar kilitlenmeleri nasıl önlenir? Bilgisayar kilitlenmelerinin nedenlerini bulma yolları nelerdir? Bilgisayar kilitlenmesi zaman zaman her kullanıcının başına gelebilir. Günümüzde pek çok kullanıcı sistemi baştan yükleyerek bu sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak bazen sistemi baştan kurmak dahi size çözüm olmayabilir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bu makalede o nedenlere sırası ile değineceğiz. Yapacağınız küçük hamlelerle sisteminizi daha kararlı hale getirebilirsiniz.
Bozulan geçici internet dosyaları internette gezinirken problemler çıkarabilir ve tarayıcı dışındaki uygulamalarınızda sorunlara yol açabilir. Bu nedenle çerezlerinizi düzenli olarak temizleyin.
İşletim sisteminize ne kadar çok program yüklerseniz, hatayla karşılaşma riskinizi de o derece artırırsınız. Denetim Masası > Programlar ve Özellikler bölümünde yer alan programları inceleyerek kullanmadığınız programları kaldırmak işletim sisteminizi daha sağlıklı kılar.
Bilgisayarınızda çalışırken aynı anda birden fazla program çalıştırmak sistem hatalarının oluşması ihtimalini artırır. Aynı zamanda bildirim alanında sadece ihtiyaç duyduğunuz programların çalışması riskleri azaltacaktır.
Windows ve kullandığınız programlar için çıkarılan güncelleme ve yamaları güvenilir kaynaklardan edinip bilgisayarınıza kurmanız da sisteminizin daha kararlı hale gelmesine yardımcı olabilir.
Bilgisayarınıza taktığınız donanımlarda kilitlenmelere neden olabilir. Yazıcılar, Tarayıcılar, Kart Okuyucular, Tablet, akıllı cep telefonu, iPod, PDA, MP3 çalar vb. cihazlar, Dijital Fotoğraf Makineleri ve Video Kayıt Cihazları, USB depolama aygıtlar. Bu cihazları kullanmadığınız zamanlar bilgisayarınızdan çıkartın.
Bilgisayarın havalandırma deliklerinin tıkalı olması performans sorunlarına neden olabilir, çünkü sistem doğru şekilde havalandırılmazsa işlemci aşırı ısınır ve tam performans çalışmaz. Yanmaya karşı koruma amaçlı bir tedbirdir bu, yavaş çalışan işlemcide sisteminizi kilitleyebilir.
Zararlı Yazılımlar Windows’u kilitler. Sisteminizde zararlı yazılım olup olmadığını kontrol edip güvenlik yazılımınızın güncel olduğundan emin olun.
Yavaş performans, çoğu durumda eski sürücülerden veya BIOS ayarlarından kaynaklanabilir. Donanım ve yazılımlarınızdan tam olarak yararlanmak için sürücülerinizi düzenli olarak güncelleyin. BIOS, Yonga Seti Sürücüsü, Video Sürücüsü, Ses Sürücüsü, Ağ Sürücüsü, Sabit Sürücü gibi donanımları güncel tutunuz.