Bilgisayar İle Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı Nasıl Olur

Bilgisayar İle Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı Nasıl Olur

Bilgisayar başında uzun süreler geçiriyorsanız sağlığınızı korumak için önerilerimizi mutlaka dikkate alın. Eğer sürekli bilgisayar başındaysanız ve yanlış oturuyorsanız bu size zamanla fiziksel olarak zararlar verecektir. Masanızı, koltuğunuzu, bilgisayarınızın konumlandırmasını, monitörünüzün ayarlanmasını doğru yaparak sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz. Burada fiziksel olarak sizi rahatsız edebilecek pek çok konuya değineceğiz. Böylece ileride ağrılara neden olabilecek pek çok rahatsız edici durumdan kurtulacaksınız.

Masa Ve Koltuğunuzun Düzenlenmesi

Uzmanlar, ergonomik bir çalışma ortamının en önemli parçasının koltuk olduğunu söylüyor. Bu yüzden imkanınız varsa biraz pahalı ama ergonomik bir büro koltuğuna yatırım yapın. Koltuğunuzu çalışma ortamınıza uygun hale getirmek için şu şekilde ayarlayın:

a) Koltuk yüksekliği, kolunuzun alt kısmı klavyeyle aynı hizada olacak ve kolunuzun üst kısmıyla 90 derecelik açı oluşturacak şekilde ayarlanmalıdır. Masanız çok yüksekse masanın altına ayrı bir klavye tepsisi de monte edilebilir.

b) Boyunuz kısaysa ayaklarınız havada kalabilir. Ayaklarınızın yere basması için mutlaka ayaklarınızın altına bir destek koyun.

c) Sırtınızın tamamı koltuğa yaslanacak şekilde oturun. Yere bastığınızda sırtınızı tam olarak yaslayamıyorsanız belinizin arkasına küçük bir yastık koyabilirsiniz.

d) Koltuğun kol dayanan kısımlarını, kollarınız 90 derece açı yaptığında bileklerinizi destekleyecek şekilde ayarlayın. Bileklerinizi masa üzerinde dinlendirmeyin. Tercihinize bağlı olarak dik veya biraz eğilerek oturabilirsiniz. Önemli olan, vücudunuzun saydığımız kısımlarının daima desteklenmesi ve zorlamaya maruz kalmamasıdır. Masanızın altında bacaklarınızı hareket ettirebilecek ve zaman zaman esnetebilecek kadar yer bırakmayı unutmayın.

Monitörünüzün Ayarlanması

Kolunuzu tam karşınıza uzatın, gözlerinizle yaklaşık 15 derece aşağı bakın. Görme bozukluğunuz yoksa ve ortalama bir monitöre sahipseniz monitörünüzün tam orta noktası burada olmalıdır. LCD ekranlarda daha iyi bir görüntü elde etmek için monitörü tepesi arkaya gelecek şekilde biraz yatırabilirsiniz. Monitörünüz gözlerinize uzaklığı, gözlerinizin keskinliğine ve ekran çözünürlüğüne bağlı olarak değişebilir; ama küçük yazıları okumakta zorluk çekiyorsanız ve arkadaşlarınızda böyle bir sorun yoksa monitörü kendinize yaklaştırmak yerine mutlaka bir göz doktoruna uğrayın. Monitörün başınıza göre konumu, yükseklik ve uzaklıktan çok daha önemlidir: Monitörünüz vücudunuzun tam karşısında olmalıdır. Monitör masanızın bir köşesinde duruyor ve monitöre bakmak için başınızı çevirmeniz gerekiyorsa boynunuza çok büyük bir kötülük yapıyorsunuz demektir; en kısa zamanda masanızı yeniden
düzenleyin.

Klavyenin Düzenlenmesi

Klavye düzenlemesindeki amaç, bileklerinizin herhangi bir yöne bükülmesini engellemektir. Parmaklarınızı bir top tutarmış gibi kıvırdıktan sonra elinizi ve bileğinizi düz bir şekilde masaya koyun. Buna “doğal pozisyon” denir ve yazarken eliniz bu şekilde görünmelidir. Elinizi doğal pozisyonda tutmak için öncelikle klavyenizin olabildiğince düz olmasını sağlamalısınız. Klavyenin üst kısmını yükseltmek için klavyenin ayaklarını kullanmayın; bunlar ellerinizi doğal pozisyonun dışına iterek bileklerinizin daha fazla zorlanmasına yol açar. İkinci olarak, kollarınızı daima birbirine paralel tutmaya çalışın. Bileklerinizi sağa ya da sola doğru fazla bükmeyin. Yazarken bilekleriniz masaya değiyorsa bileklik kullanabilirsiniz. Bilekliğin yumuşak bir malzemeden imal edilmiş olması kas ve kemiklerdeki gerginliğin alınmasına yardımcı olur. (Bazı uzmanlar yazarken bilekliğe yaslanılmaması gerektiğini söylüyor ama henüz bir mutabakata varılmış değil.) Ayrıca farenize uzanırken kolunuzu fazla germemek için fareyi mümkün olduğunca klavyeye yakın tutun. Farenizi bileğinizle değil dirseğinizle hareket ettirmeye çalışın.