Bilgisayar Alma Rehberi

Bilgisayar Alma Rehberi

Bilgisayar alacaksınız ancak hangi parça ne işe yarar veya bilgisayar satın almak için girdiğiniz bir mağazada size bilmediğiniz birçok terimden bahis etmekteler, hangi parça ne işe yarar size hangisi en uygun bilmiyorsunuz o zaman bu rehber tam size göre.


Bilgisayar almaya karar verdiniz. O zaman ilk iş ihtiyaçları belirlemek. Sonraki adım ise almayı düşündüğünüz bilgisayarın özelliklerini belirlemek olmalıdır. Neden sadece internette sörf yapmak için almayı düşündüğünüz bir bilgisayara yüzlerce dolar verip bir ekran kartı alasınız. Veya da ofis için almayı düşündüğünüz bir bilgisayara yüzlerce dolar ek masraflarda bulunasınız.

İhtiyaçlarımızı belirledik şimdi gelelim bilgisayarımızın parçalarını toplamaya, parçalar ne işe yarar ihtiyaçlarımıza göre özelliklerini sıralayalım.

Anakart – Motherbord

Anakart, adından da anlaşıldığı gibi bilgisayarın bütün donanımsal parçalarının takıldığı en büyük parçadır. Ana kartta dikkat etmemiz gereken en önemli özellik işlemcidir. Hangi işlemcilerle uyumlu çalıştığına dikkat etmemiz gerekir. Çok yüksek hızlarda çalışan bir işlemci almayı düşünmediğinizi farz edelim ama ileride yükseltmeyi düşündüğünüzde ana kartı da değiştirmek zorunda kalacağınızı unutmayın.

Intel donanımlı anakartlar ile Intel işlemcileri çalışırken, AMD soketine sahip olan anakartlar da ise AMD işlemcileri kullanabilirsiniz. Anakartınızın usb girişinin olup olmadığına dikkat edin yoksa Pc’nize usb kart taktırmak zorunda kalırsınız buda size ek masraf demektir. Ethernet girişi olmasını da tavsiye ediyoruz olmadığı taktirde internete girebilmeniz için Ethernet kartı taktırmanız şart bununda size ek masraf olarak geri döneceğini unutmayın. Çok yüksek performans istemeyen kullanıcılar için anakartınızın VGA (Video Graphics Array) çıkışlı olmasını öneririz. Bu sayede ekran kartı almayarak sizi ek masraftan kurtulmuş olursunuz.

İşlemci- CPU (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi)

Sadece internette sörf yapmak veya ofiste kullanmak için bilgisayar alıyorsanız hemen hemen bütün işlemciler işimizi görür. Daha fazla performans istiyorsanız oyun oynamak yada bilgisayarınızda çok detaylı çizimler yapmayı planlıyorsanız Intel Core 2 Duo işlemcileri ya da AMD Athlon 64 X2 işlemcileri tercih etmelisiniz. Maksimum performans bekliyorsanız, Intel Core 2 Extreme QX6850 3GHz işlemciler veya AMD Phenom X4 9950 2.6Ghz gibi işlemciler tercih etmelisiniz.


RAM – Bellek (Random Access Memory,- Rastgele Erişilebilir Bellek)

Bilgisayarın hızını belirleyen en önemli parçalardan biride RAM’dır. Web de gezmek veya ofis bilgisayarı olarak kullanacaksanız 1GB Ram tavsiye ediyoruz. Bunun belli bir ölçüde işletim sisteminiz kullanacaktır (Windows XP , Windows vista, Linux, Pardus ) belli bir ölçüde de Anti-virüs programının kullandığını düşünecek olursanız iyi bir seçim olacaktır ancak bilgisayarınızı oyun oynamak yada daha yüksek özelliklerde çalışabilecek programlar kullanacaksanız kesinlikle 2GB daha düşük RAM kullanmamanız özellikle oyun severler 4GB ram almasını tavsiye ediyoruz.

Ekran Kartı

Ekranda gördüğünüz tüm görüntü biriminin kalitesini ekran kartı sağlamaktadır. Bu nedenle ekran kartı satın almadan önce, anakartınızın PCI Express x16 slotuna sahip olmasına dikkat edin. İnternette gezmek veya ofiste kullanmak için kullanacağınız bilgisayarınızda ekran kartı almanızı pek tavsiye etmiyoruz Anakart üzerinde ki VGA çıkışını kullanmak işinizi görecektir. Böylece ek masraftan kaçınmış olacaksınız.
Ancak bilgisayarından yüksek performans bekleyenler için kesinlikle bu yeterli olmayacaktır. Özellikle oyun severlerin 4 çekirdekli ekran kartlarından tercih etmesini tavsiye ediyoruz. Böylece ileride çıkan yeni oyunları da oynayabilmenizi sağlayacaktır. Ekran kartınız ne kadar kaliteli olursa olsun iyi bir görüntü için monitörünüzün (Ekran) aynı şekilde size kaliteli bir görüntü verebilmelidir.

Monitörler – Ekran

Monitörlere genelde pek önem verilmez. Bilgisayarından çok şey bekleyen kullanıcılar monitör alırken mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle çizim yapan kullanıcılar için bu önemli bir parça. Bugün piyasada iki çeşit monitör bulunmakta CRT (Cathod Ray Tube) ve LCD (Liquid Crystal Display), LCD monitörler kontrast ve parlaklık yönünden CRT’lere nazaran daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. Daha az enerjiye ihtiyaç duyan ve etrafa daha az ısı yayan LCD monitörler, CRT‘lere nazara nispeten daha az yer kaplarlar. CRT monitörler LCD’lere göre çok daha ucuzdur.

Hard disk

Hard disk bir diğer adıyla sabit disk bilgisayarın hafızasıdır. Yani bilgisayarınızdaki tüm bilgiler burada depolanır. Burada dikkat etmeniz gereken hard diskinizin hızı 5400RPM ve 7200RPM olarak iki çeşidi bulunmaktadır. İnternette gezinmek yada ofiste kullanmak için almayı düşündüğünüz bilgisayarda çok yüksek kapasiteli bir harddisk almanıza gerek yok piyasadaki tüm hard diskler işinizi görür. Ancak bilgisayarınızı bir depo gibi kullanmak istiyorsanız MP3, Film ve Program saklamak, günümüz oyunlarının da çok yer kapladığı düşünülecek olursak 500GB tan daha düşük bir harddisk almanızı önermiyoruz.

Ses kartı

İş ortamında kullanacağınız bilgisayarınızda çok kaliteli bir ses kartı almanıza gerek yok, anakartınızın üzerinde bulunan ses çıkışlarını kullanabilirsiniz böylece ek masraftan kaçınmış olursunuz. Ancak kendinize sinema sistemi kurmak istediğinizde 7.1 destekleyen ses kartı ve diğer ekipmanları almanız gerekecektir. Evde müzik dinlemek istediğinizde çevrenizdekilere rahatsızlık vereceğiniz düşünüldüğünde sesini ne kadar açabilirsiniz. Bunu düşündüğünüzde böyle bir masrafın gereksiz olduğunu söyleyebiliriz.

CD-Rom ve DVD-Rom

Artık piyasadan cd’lerin yavaş yavaş kalktığını düşünecek olursak bizim size tavsiyemiz DVD-Rom veya DVD-RW almanız olacaktır. Bu sayede DVD filmleri de bilgisayarınızdan izleme olanağı sağlamış olacaksınız. DVD-RW yana tercih yaparsanız bilgilerinizi dvd’lere kopyalayarak saklayabilirsiniz. Bu sayede sistemde bir sorun olduğu zaman bilgilerinizin yedeğini elinizde bulundurmuş olursunuz.

KASA

Bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biride kasadır. Sadece dış görünüş deyip geçmeyin bilgisayarınızın tüm donanımsal parçalarını buraya takacağız kablo kirliliği olmamasına dikkat edin ve ısı iletiminin nasıl olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Soğutma işlemini düzgün yapamadığınız taktirde bilgisayarınız aşırı ısınır ve donmalar gerçekleşir hatta bazı parçaların yanmasına da sebep olabilir.

Klavye-Mouse (Fare)

Standart klavye Mouse dışında artık üreticilerin büyük bir bölümü daha fazla özelliği bir arada kullanıcılarına sunabilmek için PS/2’den USB modellere geçmeye başlamışlardır. Bunla birlikte kablosuz modelleri de bulunmakta son zamanlarda kullanıcıların bir çoğu bu modelleri tercih etmektedirler.

YAZILIM

Yalnızca ülkemizde değil dünyada şuan rakipsiz olan Microsoft işletim sistemleri hemen hemen her yerde kullanılmakta. Windows XP ve Windows vista şuan en yaygın kullanılan ürünler arasında. Microsoft’ tun bir Amerikan firması olduğunu düşündüğünüz zaman her yıl ülkemizin milyonlarca doları bu yolla Amerika’ya akmaktadır. Windows’un alternatifleri de bulunmakta örneğin Linux yerli ürünümüz olarak bilinen Pardus kullanarak bu maliyetten kurtulmuş olursunuz.  Pardusun en önemli özelliklerinden biride virus bulaşmıyor olmasıdır. böylece Anti-virus ‘lere masraf etmemiş olursunuz.  önemli bir not pardusun ücretsiz olduğunu unutmayınız.

windows kullanıyorsanı ücretsiz Anti-virus programlarını buradan inceleyip indirebilirsiniz.