En İyi Web Tarayıcı Hangisi

En İyi Web Tarayıcı Hangisi

Artık birçok İnternet kullanıcısı tarayıcıların öneminin farkında hangi tarayıcıyı kullanmalıyım, en iyisi hangisi, hangisi daha güvenli web tarayıcılarının özelliklerini artılarıyla eksileriyle inceledik. Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera ve Safari

tarayıcılar

İnternet bağlantısı olan birçok kullanıcı tarayıcıların öneminin farkında, bilgisayar kullanıcılarının zamanının büyük bir kısmı internet tarayıcısı kullanarak geçer. Web browser olarak da adı geçen tarayıcıların en çok kullanılan Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera ve Safari

Uzunca bir süre İnternet Explorer ve Firefox birbiri ile yarış içerisindeydi tabi bu süre zarfında diğer tarayıcılarda özelliklerini geliştirmeye başladı ve azımsanmayacak kadar çok kullanıcı bu tarayıcılara yöneldi. Microsoft Windows ile birlikte Internet Explorer Linux ile ise Mozilla Firefox birlikte gelmekte, Windows kullanıcısı piyasanın en çok kullanılan işletim sistemi olduğundan Internet Explorer en çok kullanılan tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor bir çok kullanıcı işletim sistemiyle birlikte gelen tarayıcıyı kullanıyor.

Google tarayıcıların öneminin farkına varması ile piyasaya Chrome’yi duyurdu, Google dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olmasının avantajını da kullanarak Chrome’nin reklamını yapması bir hayli kullanıcının dikkatini çekmiş ve piyasada uzun yıllardır tarayıcı için emek harcayan kesimi bile geride bırakmıştır.
Şimdi sırası ile tarayıcıları inceleyelim;

Internet Explorer

Son yıllarda tarayıcı savaşlarının artması üzerine Microsoft’ta yeni sürümlerini peş peşe yeni sürümlerini duyurmaya başladı. Ama halen Internet Explorer 6 kullanıcısının sayısı bir hayli çok bu kullanıcılara öncelikle tarayıcılarını güncellemelerini öneririz Internet Explorer 7 oldukça sade ve kullanışlı bir ara yüze sahip Windows ile birlikte gelmesi ise Internet Explorer için büyük avantaj sağlamakta her ne kadar son yıllarda kan kaybetse de yeniden toparlanma sürecine girdi ve piyasanın çok büyük bir kısmına hitap etmekte ve güncel versiyonlarıyla güvenlik açıklarını kapatmaktadır.

Firefox

Uzun bir süre Internet Explorer rakip olarak gösterilen Firefox birçok kullanıcıya hitap etmekta piyasanın %20 sini geçmiş durumda dünyada her beş kullanıcıdan biri firefox kullanıyor. Bilgisayardan az çok anlayan kişiler genelde firefox tercih ediyor. En büyük dezavantaj olarak açılışta rakiplerine göre biraz daha geç gelmesi.

Firefox değinilmesi gereken ilk özellik, tarayıcının eklentilerle geliştirilebiliyor oluşu. Standart web tarayıcınıza bambaşka özellikler katarak firefox’u ayrıcalıklı kılmakta http://addons.mozilla.org adresine girerek. Firefox’ta eklentiler olmadan da kullanıcının işini kolaylaştıran birçok özellik mevcut. İndirme yöneticisi kolay RSS kullanımı ile göz dolduruyor.

Firefox’un adres çubuğu diğer tarayıcılara göre daha akıllı diyebiliriz. Çünkü Firefox’ta daha önce ziyaret etmiş olduğunuz bir adrese gitmek için çubuğuna yalnızca sitenin sayfa başlığını yazmanız da yeterli olabiliyor. Tarayıcı geçmiş kayıtlarına bakarak daha önce ziyaret edilmiş ilgili sayfaları öneriyor. Adres çubuğuyla ilgili önemli bir özellik daha mevcut hemen her tarayıcıda olduğu gibi Firefox’ta da adres çubuğuna URL’ler dışında her hangi sözcükler yazdığınızda, bu sözcükler varsayılan arama motorunda aranıyor. Fakat burada Firefox’ta bu özellik biraz daha gelişmiş durumda. Adres çubuğuna bilindik bir web sitesiyle özdeşleşmiş sözcükler girdiğinizde, tarayıcı arama yapmak yerine doğrudan gitmek istediğiniz sayfaya yönleniyor. Örneğin adres çubuğuna “Dijitalteknoloji” yazdığınızda Firefox’un www.Dijitalteknoloji.net adresini açtığını göreceksiniz. Açık kaynak kodlu olması da profesyonel kullanıcıların tercih etmesinde büyük etken

Bilgisayarın donması, kilitlenmesi veya elektrik kesintisi gibi aksiliklerde bile en son açık olan sayfalarınız firefox unutmaz ve sayfalarınızı tekrar açabilirsiniz.

Google Chrome

Google Chrome’un oldukça sade ve hafif bir ara yüzü bulunuyor. Google’nin reklamlarını yapmasıyla bir hayli kullanıcıya ulaşmış durumda açılışı ve sayfalar arası geçişi oldukça hızlı açık kaynak kodlu olması da kullanıcıların ilgisini toplamış durumda Başlık çubuğunun ve menülerin tamamen kaldırılmış olduğu Google Chrome’da web sitelerinin görüntülenmesi için geniş bir yer açılmış. Sadece sözlerle anlatmak istersek; en üstte sekmeler hemen altında gezinme düğmeleri, adres çubuğu, “Geçerli sayfayı denetle” ve “Google Chrome ürününü özelleştir ve denetle” menülerinin küçük ikonları bulunuyor. En büyük yenilik burada yapılmış. Her sekme ve eklenti kendi sürecinde(process) çalıştırılıyor. Bu sayede eğer bir sayfa ya da bir eklenti işlemciyi yoruyor ya da düzgün çalılşmıyorsa diğer sayfalara hiçbir etkisi olmadan sonlandırılabiliyor.

Opera

Tüm tarayıcılar içinde göze en çok hitap edenin Opera olduğunu söyleyebiliriz. Opera’nın arayüzü gerçekten çok hoş bir tasarıma sahip. Tasarım, göze hitap etmesinin yanı sıra kullanım kolaylığı da sağlıyor.
Tarayıcının üst kısmında sekme başlıklarının solunda bulunan “panolar” simgesinin altında bir anlamda Opera’nın bütün artıları yatıyor. Elbette bu simgeye tıklamadan önce de Opera’nın gayet başarılı bir tarayıcı olduğu söylenebilir ama bu simgenin altında yatanlar belki de Opera’yı sizin gözünüzde piyasanın en iyi tarayıcısı yapabilir.

Yukarıdan aşağıya doğru bakacak olursak ilk olarak Yer İmleri panosunu görüyoruz. Opera’nın yer imleri, kullanışlı arama özelliğiyle diğer tarayıcılardan ayrılıyor. Tarayıcınızı yıllarca kullanacağınız düşünülürse sayısız adresi yer imlerine eklemeniz ve sonrada bunların içinde aradığınızı bulamamanız ihtimali doğuyor. Opera’nın yer imlerinde arama özelliği sayesinde bunu dert etmenize gerek yok.

İkinci pano olan Bileşenler’e girdiğinizde, Opera’nın geliştirilebilir yönüyle tanışıyorsunuz. Opera için hazırlanmış olan bileşenler (widget’lar) Firefox’un eklentileri kadar büyük bir güç yaratmasalar da tarayıcınızı kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda geliştirmenize olanak tanıyor. Bileşenler panosunun içindeki Ekle düğmesine tıklayarak gönüllü geliştiriciler tarafından hazırlanmış birçok bileşene ulaşabiliyorsunuz. Opera’nın bir diğer panosu da web’de sörf yaparken not almanızı sağlıyor. Sörf sırasında not almanız gereken şeyler için bir Word dosyası açmak ya da Windows’un Not Defteri’ni kullanmak yerine tarayıcınızda bulunan bu özelliği kullanmak hayatınızı kolaylaştırabilir. Özellikle aldığınız notları ileride tekrar sörf sırasında kullanacaksanız, Opera’nın Notlar bölümünü denemenizde fayda var.

Opera, rakibi Firefox’a benzer bir indirme yöneticisine sahip. İndirdiğiniz dosyaları yönetmek için FlashGet ya da Free Download Manager benzeri ek bir program kullanmak yerine tarayıcınızın bu özelliğinden faydalanabilirsiniz. Opera’nın indirme yöneticisi yarım kalan indirmeleri devam ettirebildiği gibi Torrent dosyalarını da destekliyor. Tarayıcınızdan BitTorrent konusunda elbette Vuze’de olduğu gibi yüksek bir performans beklememelisiniz ama iş gördüğünü söyleyebiliriz. BitTorrent üzerinden dosya indirme işlemlerini arada sırada yapanlar için Opera’nın dahili indirme yöneticisi yeterli olabilir. Yer İmlerindeki arama özelliğinin aynısı Geçmiş bölümünde de bulunuyor. Daha önce ziyaret ettiğiniz bir sayfayı tekrar bulmak Opera ile çok kolay.

Son olarak Opera’nın en ilgi çekici özelliklerinden biri olan dâhili RSS okuyucusuna değinmemiz gerekiyor. Web’deki çeşitli haber kaynaklarını ve blog’ları RSS üzerinden takip etmeyi seviyorsanız bu özelliği mutlaka denemelisiniz. Opera’nın RSS okuyucusu Outlook benzen yapısıyla oldukça kullanışlı.

Son Söz;

Zaten bir hayli kızışmış olan web tarayıcı savaşlarını kim kazanır bilinmez ama her geçen gün bu savaşa yeni katılan tarayıcıların getirdiği yeni bakış açıları hem bu savaşı daha çok renklendiriyor hem de beklentilerimizi yükseltiyor. Tarayıcılar elbette birçok farklı açıdan karşılaştırabilir. Tarayıcıları en genel özellikleriyle anlatmaya çalıştık. İnternette sıkça zaman geçiren okuyucularımıza Internet Explorer ile birlikte Firefox, Opera, Chrome kurup denemelerini öneririz.

Firefox indirmek için buraya tıklayınız.
Opera indirmek için buraya tıklayınız.
Chorme indirmek için buraya tıklayınız.