Linux işletim sistemi her geçen gün kendisini geliştirmekte ve giderek daha çok kullanıcıya kavuşmaktadır. Linux işletim sisteminin en önemli özelliği ücretsiz olması ve ücretsiz sunulmasına rağmen sürekli geliştirilmesi ile avantajlı yönleri giderek artmaktadır. Diğer işletim sistemleri kadar reklamı yapılamadığından Linux işletim sisteminin ne gibi avantajlı yönleri olduğu yeteri kadar kişiye ulaşılamıyor. Bizde Linux kullanmak için bazı nedenleri sıraladık işte neden Linux sorusuna bazı cevaplar….
Linux işletim sistemini yüklediğiniz andan itibaren bir kullanıcının sürekli ihtiyaç duyacağı hemen hemen her türlü yazılımı otomatik olarak kurmuş olursunuz. Bu nedenle temel sistem kurulumu ve sonrasında ofis, oyun, anlık mesajlaşma, e-posta istemcisi veya geliştirme ortamları gibi paket yazılımları arayıp kurmakla uğraşmazsınız. Bu tür Programlar Linux işletim sisteminiz ile birlikte gelir.
Linux için özgür yazılım adı boşuna verilmemiştir. Sizi geliştiricilerinin ya da dağıtıcılarının tercihlerine mahkum etmez. Linux dünyasında hemen her yazılımın (hatta grafiksel masaüstü ortamlarının bile) onlarca muadili/alternatifi vardır. Linux programları için para ödemek zorunda kalmazsınız.
Linux popüler programlarla uyum içerisinde çalışır. Örneğin ofis belgelerinin uzantılarında, fontlarda ya da Flash gibi standartlaşmış programlarda rahatlıkla kullanmanıza olanak sağlar. Üstelik günümüzde birçok popüler yazılım geliştiricisi ürünlerinin Linux sürümlerini de çıkarmaktadır.
Linux görselliğe önem verir, eğlencelidir ve en janjanlı işletim sistemi olarak karşımıza çıkar. Linux, popüler masaüstü ortamlarına öntanımlı olarak sağladığı görsel efekt motorları sayesinde düşük sistem gereksinimleriyle göz kamaştıran efektleri kullanmanızı sağlayarak size monotonluktan uzak bir kullanım sunar. Üstelik Look’n Glass gibi masaüstü ortamları sayesinde dünyanın ilk ve gerçek 3D masaüstü kullanımını kullanıcılarına sunar.
Linux çok kararlı ve güvenlidir. Sistemin en hayati bileşenlerini dahi güncelleseniz, değişiklikleri görebilmek için bilgisayarınızı yeniden başlatmak yerine sadece yenilenen bileşenleri durdurup çalıştırmanız yeterlidir.
Linux sisteminde kullanıcı yönetici haklarını sadece ihtiyaç duyduğunda çağırdığından dolayı, sistem dosyalarına erişme/yazma/silme işlemleri üçüncü parti yazılımlar aracılığından kullanıcının haberi (ya da izni) olmadan gerçekleşmez. Bu nedenle virüs yazarları Linux’u hedef almazlar. Bu yüzden antivirüs programı kurmak zorunda değilsiniz.
Linux mükemmel bir geliştirme ortamıdır. Hemen her dil için güçlü IDE’lere sahiptir ve kendisi de açık kaynak felsefesiyle topluluk tarafından geliştirildiğinden belgelemeler ve yarıdm dosyaları çok çeşitlidir. Üstelik birçok dilde geliştirme yapabilmek için ek yazılımlar kurmanıza gerek yoktur. C/C++, PHP, Python, Java ya da Ruby gibi diller ön tanımlı olarak çoğu dağıtımın kurulum listesinde yer alır.
Linux açık kaynak ve özgür yazılım felsefesiyle yoğrulmaktadır. Bu sayede hem kodlarının her bir satırı binlerce profesyonel geliştiricinin denetiminden geçer, hem de isteklerinize uyacak şekilde tekrardan düzenlenebilir. Bu sayede günümüzde yüzlerce farklı amaca hizmet etmesi için geliştirilmiş, sayısız Linux dağıtımı vardır. Üstelik buların büyük bir kısmı ücretsizdir.
Linux’un diğer açık kaynak projelerle arası çok iyidir. Bunlardan birisi de Windows uyumlu yazılımların/oyunların Linux ortamında çalışmasını sağlayan WINE projesidir. Küçük ve ücretsiz olan bu yazılım sayesinde popüler oyunlardan Photosop’a kadar birçok yazılımı kullandığınız Linux dağıtımı üzerinde çalıştırabilirsiniz. Üstelik Linux sunduğu ücretsiz sanallaştırma yazılımları sayesinde yüksek kapasiteli bilgisayarlarda birden fazla farklı işletim sistemini çalıştırmanıza da olanak verir.
Linux diğer işletim sistemlerinden farklı olarak donanım sürücülerini beraberinde getirir. Sisteminize taktığınız hiçbir donanım için sürücü aramanıza gerek kalmaz. Kullandığınız dağıtım, donanım sürücülerini otomatik olarak bulup, izninizi alarak sisteminize yükler. Üstelik bunu 64 bit sistemlerde de kolaylıkla yapar. Çünkü Linux diğer işletim sistemlerinden çok çok önceden 64-bit mimarisine geçmiştir ve sürücü altyapısı bu mimaride de sorunsuzdur. Bunun temelinde birçok sürücünün donanım üreticileri tarafından değil de açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilmesi yatar.
Linux işletim sisteminin bir çok versiyonu mevcuttur. bunların arasından kendinize en uygun olanını seçmek size kalıyor. Eğer ilk defa deneyecek iseniz Türkçe desteği bulunanlardan bir tanesini seçebilirsiniz. %100 Türkçe üretilen PARDUS veya büyük oranda türkçe hizmet veren UBUNTU kurarak başlayabilirsiniz.