Oyun Yapmaya Yeni Başlayanlar İçin Gerekli Programlar

Oyun Yapmaya Yeni Başlayanlar İçin Gerekli Programlar

Bilgisayar oyunlarının yerini artık günümüzde Android ve iOS işletim sistemli telefon ve tabletlerle oynanabilen oyunlar aldı. Bu günlerde en çok tercih edilen oyunlar ise online platformlarda oyuncuların birbirleri ile oynayabildikleri oyunlar olmaktadır. Yeni nesil oyun motorları ile artık tasarladığınız oyunları her platform için derleyebiliyorsunuz. Windows, MAC, iOS ve Android işletim sistemlerinin yanı sıra tarayıcılar ile çalıştırabileceğiniz WebGL gibi platformları tek bir programla yapabiliyorsunuz. Oyun motorları, hazırladığınız grafikleri ve sesleri işleyerek istediğiniz oyunu oluşturmanıza izin veriyor. Bir oyun geliştiricisi olmak istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. İşte bu sorunuza cevap bulmaya çalışacağız.
Yeni bir oyun oluşturmak; oyun motorları, grafik arayüzler, ses ve müziklerden oluşur. Bu amaç ile kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz yazılımları tanıtacağız. Her yazılımın size uymayabilir. Gerek kodlama dili gerek arayüz sistemi bazı kullanıcılara kolay gelirken bazı kullanıcılara daha zor gelmektedir. Bu nedenle ücretli ve ücretsiz oyun yapma araçlarını tanıyalım

Oyun Yapma Motorları

Unity – Video oyun motoru: Unity, şuanda en yaygın kullanılan video oyun motorudur. Yalnızca oyun değil film sektörü, otomotiv sektörü, mimari, mühendislik ve inşaat gibi video oyunları dışındaki farklı endüstriler tarafından da benimsenmiş ve kullanılmaktadır. DijitalTeknoloji.Net ekibi olarak bizde Unity’de oyunla hazırlıyoruz. Edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri sizlere aktaracağız. 2 boyutlu ve 3 boyutlu grafikleri, sürükle bırak özelliği ve C# kodları ile destekler. Ücretsiz ve ücretli seçenekleri mevcut, başlangıç için ücretsiz sunması ise harika diyebiliriz.

Unreal Engine: Windows, Xbox One, OS X, Linux, PlayStation, iOS, Android ve internet tarayıcılar için WebGL platformlarını destekler. Blueprint sistemini kullanan bu yazılım işinizi bir hayli kolaylaştırıyor. Blueprint görsel programlama alanıdır. Burada komutlar ve yapılacaklar sürükle bırak şeklinde çalışır ve arka planda kodlar otomatik oluşur. Lisans konusunda ise kullanımı ücretsiz sunmakta ancak para kazanmaya başlayınca sizde bir miktar komisyon istiyor.

GameMaker Studio: Delphi programlama dili ile yapılmış olan bu yazılım ücretsiz versiyonu ile geliştiricilere destek olmaktadır. Ancak bazı zayıf yönleri nedeni ile daha az tercih edilmektedir.

Godot: 2D ve 3D oyunlar tasarlayabileceğiniz bu yazılım ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun motorudur. En önemlisi de Godot programı C ++ ve C# kodlama dilini destekliyor.

3D Grafik ve Simülasyon

Autodesk Maya: Maya’nın animasyon tasarımı konusunda piyasada üst düzey programlar arasında yer almaktadır. Mayanın devasa animasyon kütüphanesi bulunuyor. Oyun sektörünün yanı sıra medya ve film sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor. Program ücretli ve mevcut dolar kurunu da düşünecek olursak oldukça uçuk diyebiliriz.

Blender: 3D modelleme ve tasarım programıdır. Programın bir defa en büyük avantajı ücretsiz olması diyebiliriz. Küçük bir program ve programı portable kullanabiliyorsunuz. Bağımsız geliştiriciler ve sektörle hobi olarak ilgilenenlerin göz bebeği olan yazılım diğer ücretli alternatiflerini korkutmaya devam ediyor.

ZBrush: 3D heykelleme programı olarak da bilinen bu yazılım ile gerçek zamanlı 3 boyutlu modelleme ve boyama yapılabilmektedir. Özel modelleme araçları sayesinde yüksek ayrıntılı ve gerçekçi organik modeller yapmak mümkündür.

Mixamo: 3D olarak oluşturduğunuz karakteri animasyon yapabilirsiniz. Online çalışan bu platform için herahangi bir kurulum yapmanıza gerek olmadığı gibi ücretsiz kullanılabilir. Adobe’nin geliştirdiği bu sistemin kullanımı da oldukça basit.

Photoshop: Bu yazılımı duymayan kalmamıştır. Animasyonlar ve arkaplanlar çizmek için kullanabilirsiniz. Program ücretlidir.

Illustrator: Yine arayüz için en iyi yazılımlardan biridir. Bu yazılımla vektörel grafikler oluşturabiliyorsunuz. Yazılım ücretlidir.

Aseprite: Pixel art çizim programıdır. Pixel sanat aracı ile 2D animasyonlar oluşturabilirsiniz. 8 bit tarzı animasyonları, döşeme modu, gerçek zamanlı animasyon ön izlemeleri ve daha fazlasını içeren bir araç seti ile mükemmelleştirebilir.

GIMP: Ücretsiz photoshop yazılımı da denilebilir. Photoshop ayarında ücretsiz bir alternatif arıyorsanız GIMP tam size göre diyebiliriz.

Ses ve Müzik

BFXR: Oyunlarınız için ses efektleri oluşturabileceğiniz ücretsiz bir yazılımdır.

FL Studio: Ücretli olan bu yazılım ile kendi şarkınızı yapabiliyorsunuz. Kendi müziğinizi oluşturmak için kullanacağınız bu araç ile kanal penceresi, piyano tablosu, çalma listesi, miksaj (mixer) gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz.

Adobe Audition: Ses düzenleme yazılımı olan Audition profesyonel anlamda dijital ses düzenlemelerinizi yapabilir, ses efektleri oluşturabilir ve miksleyebilirsiniz.