PHP günümüzde en yaygın olarak kullanılan kodlama alt yapısıdır. PHP’nin açılımı Hypertext Preprocessor’dur. HTML içine gömülebilen sunucu taraflı betik ve programlama dilidir. Birçok Webmaster tasarımlarını güçlendirir. Özellikle hıza ve kodlamaya önem veren Webmaster’lar sürekli olarak güncel olmak için çalışmalar yapar. Ancak birçok site yöneticisi işin bir diğer yönü olan sunucu tarafını es geçer. Sitenizin kodlaması ne kadar başarılıda olsa alt yapısı düzgün olmayan sunucular sizi geride bırakabilir. Bu durum arabaya uçak motoru takmaya benzer. Özellikle WordPress, Joomla, Drupal, Mybb, vbulletin, opencart gibi scriptler için sürekli olarak eklentiler ve uygulamalar çıkmaktadır. Buların bazıları son sürüm PHP için yazılmaktadır. Böyle durumlarda eklentiyi kullanmazsınız. PHP sürümünüzü yükselterek bu sorundan da kurtulabilirsiniz.
PHP Sürümünü Neden Güncellemeliyiz?
Web sitenizin beklentilerinize cevap verebilmesi ve güncel kalabilmeniz için PHP sürümünüzü yükseltmeniz gerekiyor. PHP 7 eski sürümlere göre daha hızlı çalışmaktadır, PHP 5’den %23 daha az bellek kullanıyor. PHP 7’den aynı sonuçları elde etmek için daha az sunucu yükü gerekiyor.
WordPress sürümleri ve Frameworks tabanlı sitelerde yapılan testler şu şekilde;
WordPress site Testeleri
Frameworks Site Testleri
Yukarıdaki grafiklerde sitelerin saniyede ne kadar isteğe cevap verebildiğini görüyorsunuz.
PHP Sürümünü Güncelleme
PHP sürümünün değiştirilmesi Webmaster’lar için sıkıntı olabilir. Eğer sunucu yönetimi size ait değilse bunu Hosting yöneticinizden istemelisiniz.
[stextbox id=’alert’ caption=’Uyarı’]Eğer güncellemeyi kendiniz yapacaksanız Sunucunuzdaki siteleri ve sunucu dosyalarınızı mutlaka yedeklemelisiniz.[/stextbox]
Plesk Panel PHP Sürümü Nasıl Güncellenir
İlk önce Panelinize giriş yapın ana ekranda bulunan PHP Ayarları seçeneğine tıklayın.
PHP desteği (PHP versiyon) bölümünü en son sürüm seçip sayfanın alt bölümünde yer alan Uygulayın butonuna tıklayın.
Cpanel PHP Sürümü Nasıl Güncellenir
Cpanel’inize giriş yaptıktan sonra Software (Yazılım) bölümünden İlk olarak Select PHP Version menüsüne giriyorsunuz.
Select Php version kısmından PHP 7 ayarlarını yaparak Set as current butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyoruz.