Mikrofonlar nasıl çalışır? Mikrofon çeşitleri nelerdir? Hangi mikrofon çeşidini kullanmalıyım? Mikrofon, elektrik akımı yardımı ile sesi uzak noktalara taşımanıza yardım eden araç olarak tanımlayabiliriz. Havada yayılan ses dalgalarını yakalayarak elektrik enerjisine çevirir. Mikrofonlar havadaki sesleri analog sinyallere çeviriyor. Mikrofonlar da tıpkı kulaklarımızda olduğu gibi havadaki basınç değişikliğinin yarattığı etkiden yararlanarak sesi algılıyor ve elektrik sinyaline çeviriyor.
Mikrofonların bir çok tipi vardır. Bazıları ise;
– Kapasitif (Kondansatörlü) Mikrofonlar
– Dinamik Mikrofonlar
– Ribbon Mikrofonlar
– Şeritli (bantlı) mikrofonlar
– Kristal mikrofonlar
– Karbon Tozlu Mikrofonlar
Piyasada yaygın olarak Kapasitif, Dinamik ve Ribbon mikrofonlar tercih ediliyor. Kayıt ve canlı performansta bu tür mikrofonlar tercih ediliyor.
Kondansatörü Mikrofonlar
Bu tip mikrofonlar büyük diyaframlara sahiptirler. İçinde kondansatörlerin yer aldığı bir devre bulunur. Kondansatör sayesinde sesi daha iyi şekilde yakalarlar. Tüplü olan modelleride bulunuyor. Bu tip mikrofonlar Phantom power ihtiyacı duyarlar.
Dinamik Mikrofonlar
Boyutları küçük, sağlam yapılı, hafif ve çok iyi frekans aralığı nedeni ile daha çok sahnede kullanılır. Çalışması için yardımcı gerilim kaynağı gerekmez.
Ribbon mikrofonlar
İçinde bir alimunyom parça yer alır. Genelde anfiden önce kayıtlarda kullanılır. Ribbon mikrofonlar, dinamik mikrofonlar bezer şekilde çalışır. Aralarındaki temel fark, içerisinde kullanılan alüminyum sayesinde, titreşen ses dalgaları ile titreşen hava moleküllerini daha iyi algılar.