İşte size sadece üç adımdan oluşan ve isterseniz diskin bir bölümünü, isterseniz de tamamını meraklılardan gizleyecek basit bir atölye. Bilgisayarınızdaki verileri her işe burnunu sokan aile üyelerinizden ya da işyerinizdeki meslektaşlarınızdan saklamak istiyorsanız ne yaparsınız? Klasörleri kilitleyen programlar, şifreleme araçları ve benzerleri iyi iş çıkarıyor, ama bunlar genelde pahalı ve aynı zamanda geride iz bırakıyor. Size, verilerinizi kolayca gizlemeniz için, hiç aklınıza gelmeyecek kadar basit bir yöntem göstereceğiz. Unutmayın ki bu hile, sadece amatörleri kandırabilir; tecrübeli bir casusu değil! Bunun için tüm yapmanız gereken, saklamak istediğiniz tüm verileri depolayacak bir disk bölümü (partition) oluşturmak.
Sabit Disk Nasıl Gizlenir
1. Adım: Diskinizde yeni bir bölüm oluşturup biçimlendirin. Yeni Windows işletim sistemlerinde Disk Yönetimi Yardımcı Aracı’ndan Küçültme Alanı seçeneğini kullanarak, sabit diski yeniden bölümlendirmeye gerek kalmadan yeni bir disk bölümü oluşturabiliyorlar. Eski sürümlerde ise üçüncü parti bir bölümleme aracı kullanması gerekiyor. Eğer sabit diskinizde ek bir disk bölümü varsa, bu basamağı atlayabilirsiniz de. Disk bölümünü oluşturduktan sonra biçimlendirin ve tüm hassas bilgilerinizi bu yeni sürücüye taşıyın.
2. Adım: Şimdi tüm hassas verilerinizi “D” sürücüsüne taşıdığınızı ve bunun da Windows Explorer’da görünmesini istemediğinizi varsayıyoruz. Bunun için, Başlat menüsünden Çalıştır’a gelin, “gpedit.msc” yazıp [Enter]a basarak Grup İlkesi Düzenleyici’yi çalıştırın. Burada, soldaki bölmeden Kullanıcı Yapılandırması / Yönetim Şablonları / Windows Bileşenleri / Windows Gezgini’ni bulun. Sağdaki bölmeden “Belirtilen sürücüleri Bilgisayarım’da gizle”ye tıklayın. Bir sonraki pencerede “Etkin”i, sonra “Seçenekler”in altındaki açılır listeden “D” sürücüsünü seçin. Ayarları uygulayıp çıkın.
3. Adım: “D” harfli sürücü artık Windows Gezgini’nde görünmeyecek. İlerde bu sürücüye ulaşmak isterseniz tüm yapmanız gereken Başlat / Çalıştır iletişim kutusundan ya da Windows Gezgini’nin adres çubuğundan “D:” yazıp [Enter]’a basmak. Varlığını sadece siz bildiğinizden, bu disk bölümüne kolayca erişebileceksiniz.
Not: Bu yöntem herkesi kandırabilecek bir yöntem değil ve virüsler gizli disk bölümlerine de bulaşabilir. Unutmayın ki, oluşturduğunuz disk bölümü şifrelenmiş de değil. Son kullanılan programlar ya da belgeler listeleri bu sürücünün varlığını ele verebilir.