Kamera seçimi nasıl yapılır? Hangi kamera tipini seçmeliyim? Gibi sorularınızı cevaplandırmaya çalışacağız. Öncelikle ne tür çekimler yapacağınızı belirlemelisiniz. Kullanım alanına ve özelliğine göre seçim yapmalısınız.
Dört Mevsim Kompakt Kameralar
Açık havada bolca çekim yapıyorsanız her mevsimde kullanabileceğiniz bir makine almalısınız. Bu tür kameralarla yağmurdan veya darbelerden endişe duymadan çekim yapabilirsiniz. “Weatherproof” kameralar tozlu ortamlarda ve karlı havalarda da kullanılabilir.
Yapın: Seçtiğiniz kameranın çekim yapmayı planladığınız ortamlara ve hava şartlarına dayanıklı olacağından emin olun. “Weatherproof” kameralar yağmura karşı dayanıklıdır, ancak bir sal gibi suyun üstünde veya içinde yüzemezler. Eğer bu tür ortamlarda çekim yapacaksanız bir su geçirmez kamera veya kılıf almalısınız.
Yapmayın: Kameranızın sınırlarını fazla zorlamayın. Su geçirmez kameralar bile genellikle 2 – 3 metreden fazla derinlikte çalışmazlar. Derin dalışlar yerine şnorkel kullanılabilen seviyelerde çekimler yapmayı tercih edin.
Süper Yakınlaştırmalı Kameralar
Eğer maceracıysanız ve doğa sporlarıyla iç içe bir yaşantınız varsa uzun mercekli bir kamera tercih edebilirsiniz. Süper yakınlaştırma kategorisinde çok sayıda kamera bulabilir ve kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
Yapın: Kamerayı elinize alın ve sonuna kadar yakınlaştırma yapıp makineyi sabit tutmaya çalışarak kolay kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Eğer bütçeniz yeterliyse görüntü sabitleme sağlayan bir modeli tercih edin. Yakınlaştırma derecesi mercek etrafındaki bir halkayla ayarlanan modellere yönelin.
Yapmayın: Tam yakınlaştırma yapıldığında görüntüyü sabit tutmanın çok zor olduğu modelleri tercih etmeyin.
Elektronik Vizörlü Kameralar
Bazı modelleri SLR büyüklüğünde olan bu kameralar çok sayıda kullanışlı özelliğe sahiptir ve üzerlerinde elektronik vizör (EVF) bulunur. Kameranın merceğini değiştirme imkanı genellikle yoktur. D-SLR kameraların fiyatları düştükçe popülerliğini kaybeden bu modeller, birçok özelliği tek modelde bulmak isteyenler için halen iyi bir seçenek olabilir.
Yapın: D-SLR yerine neden böyle bir model isteyeceğinizi düşünün. EVF kameralar D-SLR kameralardan daha küçüktür ve daha ucuzdur. Standart olarak uzun bir merceğe sahip olursunuz, ancak bu makineler D-SLR modeller kadar çok yönlü değillerdir. EVF kameraların en iyi yönüyse merceğin gördüğünü birebir vizörde gösterebilmeleri.
Yapmayın: Vizörden baktığınızda dijital bir ekran görmek hoşunuza gitmiyorsa bu tür bir kameraya yatırım yapmayın.
SLR Kameralar
D-SLR kameralar çok yönlü kullanım ve yüksek fotoğraf kalitesi için en iyi seçimdir. Her konu için kolaylıkla ayarlanabilir, durum ve ortama göre mercek tercihi yapılabilir, flaş ve diğer aksesuarlar eklenebilir. Diğer tüm kamera modellerine oranla daha hızlı çekim yaparlar. D-SLR kameralar bugünlerde hiç olmadıkları kadar ucuzlar ve varsa SLR kameranızın 35 mm’lik merceğiyle uyumlu şekilde çalışabiliyorlar. SLR merceklerle her zaman çok iyi sonuçlar elde edilemediğini hatırlatalım.
Yapın: Fotoğrafçılık sizin için ciddi bir hobiyse D-SLR bir model satın alın. Eğer 35 mm mercekli bir SLR kameranız varsa aynı markanın dijital SLR modellerinde bu merceği kullanıp kullanamayacağınızı öğrenin.
Yapmayın: Sadece tatillerde fotoğraf çekiyorsanız böyle bir modele boşuna para harcamayın.