VPN uygulamasının zararları, hangi VPN uygulamasına güvenmeliyiz? VPN kavramı artık dilimize iyice yerleşti. Hükümetler gündeme dair bazı olaylarda ve kendilerince topluma zararlı gördükleri web sitelerini sansürlemektedirler. Hatta buna zaman zaman en çok ziyaret edilen milyonlarca üyesi bulunan sosyal medya siteleri ve video izleme siteleri de dahil. Durum böyle olunca kullanıcılarda bu sansürü aşmak için VPN’lere başvurmaktadır. Peki VPN’ler ne kadar güvenlidir. Güvenlik şirketleri sahte ve işini pekte iyi yapamayan VPN hizmetlerinin açmış olduğu güvenlik açıklarını ortaya koydular.
VPN’lerde Güvenlik Açıkları
Güvenlik araştırmacıları, Android’deki popüler VPN hizmetlerinde yaptıkları incelemelerde görmekten pek hoşlanmayacağımız şeylere rastladılar. Bazı VPN hizmetleri, Android’li cihazınızda farklı güvenlik açıklarını etkin hale getirirken, bazılarının veri sızdırdığı ortaya çıktı. Data61/CSIRO, UC Berkeley, UNSW Sydney ve UCSI tarafından yapılan araştırmada 283 farklı uygulama test edildi ve uygulamalarının çoğunun adware, trojan, malvertising gibi casus yazılımları barındırdığı tespit edildi. Bu VPN hizmetleri;
– %18’i trafiği şifrelemiyor.
– %84’ü kullanıcı verisini sızdırıyor.
– %38’i sizi zararlılara veya kötü niyetli reklamlara maruz bırakıyor.
– %80’i kullanıcı hesaplarına veya kısa mesajlara erişim istiyor.
Ücretsiz VPN hizmetlerinin neden ücretsiz olduğunu sorgulamaya başladığınız zaman aslında bazı ipuçlarına ulaşabilirsiniz. Kullanıcıları adım adım izleyen bu hizmetler kullanıcı alışkanlıkları yolu ile reklam şirketlerine verilerinizi satıyorlar. Ancak işin birde farklı bir yönü var. Bu hizmeti bile vermeyen hatta veremeyen sahte VPN hizmetleri var. Mobil cihazlar aracılığı ile artık banka işlemleri, alışveriş yapabiliyoruz. Durum böyle olunca güvenlikte büyük önem arz ediyor.