İçerik Pazarlaması ve Sosyal Medya arasındaki farklılıklar nelerdir? Sosyal Medya ve İçerik Pazarlaması kelimeleri bir birinin yerine kullanılmaya başlandı. Bu yanlışa değineceğiz. Çünkü ikisi birbirine yakın olsa da aynı şey değildir. Eğer ikisi arasındaki ayrımı yapamazsanız stratejinizi de yanlış oluşturursunuz. İçerik pazarlaması sosyal medya arasındaki ilişkiye değineceğiz. İçerik, sözlü veya yazılı anlatımda verilmek istenen özdür. Düşünce, duygu ve imgelerin bütünü olarak tanımlanırken sosyal medya kullanmak içeriğin yayılmasını kolaylaştırır.
İçerik Pazarlaması, SEO ve Sosyal medya
İçerik Pazarlaması: Bilgi vermek, ilgi oluşturmak, dikkat çekmek için markalar tarafından kullanılan önemli araçların başında gelir. İçerik pazarlamasının en belirgin özelliği fayda odaklı olmasıdır.
SEO: Search Optimization Engine (SEO) Arama Motoru Optimizasyonu, sunulan içerikleri arma motorlarına uygun hale getirerek daha büyük hedef kitlelere ulaşmayı hedefler. İçerik pazarlamada SEO önemli bir araç, bu içeriğinizi de kaliteli hale getirir.
Sosyal Medya: Markaların iletişim aracıdır. Ağırlıklı olarak müşteri destek kanalı olarak kullanılıyor.
İçerik pazarlamasının asıl amacı hedef kitleyi müşteriye dönüştürmekken, sosyal medyanın hedefi katılımı artırmaktır. SEO ise tüm bu yaptığınız işlerin puanlaması olarak düşünebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, bu üçü bir araya geldiği zaman ortaya bir yemek çıkartılabiliyor. Fakat ayrı ayrı durduğu zaman sade şekilde de yenilebilir fakat yemeğin yerini tutamaz. Çünkü ana hedefimiz ortaya bir yemek çıkarabilmektir.
Ortaya çıkarttığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun, bu içeriğin kullanıcılarınıza ulaştırılması en az içeriğin kendisi kadar önemlidir. Burada SEO çalışması devreye girer. İçeriğinizin doğru kelimelerle, SEO yöntemleri göz önünde tutularak hazırlanmış ve sunuluyor olması erişimi arttıracaktır.
Sosyal medya platformları çoğaldıkça markaların bu kanalları doldurması yani içerik oluşturması gerekiyor. Sosyal medya her yaştan insan grubunun kullandığı bir ortamdır. Bu nedenle tüm sosyal medya hedefiniz olamaz. İçerik sosyal medya gibi genel değil daha özeldir. Özel bir konuyu, meseleyi, ürünü vb. kapsar. Ancak içerik olmadan sosyal medya işe yaramaz.
Sosyal medya mecraları da gündelik yeniliklere ayak uydurmak için çabalamaktadır. Zaten yenilik sunamayanlar ya kapanıyor yada yerinde sayıyor. En son bunu canlı yayın özelliğinde gördük, birçok sosyal medya platformu sırası ile takipçilerine canlı yayın yapabilme özelliğini sundu. Örneğin Facebook’un hızla kan kaybetmesine neden olan Instagram için alternatif üretti ama kullanıcı alışkanlıklarından dolayı Instagram’ı bırakmadı ve Facebook Instagram’ı satın aldı. Kullanıcılarından Telefon numaralarını isteyen dev sosyal ağ platformu bunu da beceremeyince Whatsapp’ı satın alarak bu problemi de ortadan kaldırmış oldu. Sözün özü markanızın devamlılığı açısından sizinde yeniliklere ayak uydurmanız gerekiyor. Pazarlama stratejinizi belirlerken yenilikleri unutmamalısınız.